Обама Драма

Ось деякі замальовки з власного досвіду участі у Президентській кампанії 2012 року в США та окремі висновки, зроблені підчас 45-ї річної конференції Міжнародної Асоціації Політичних Консультантів.
Оригінал матеріалу, який готував для Всеукраїнського Політичного Форуму Вибори 2012 тут.

Нижче — дублюю текст
День інаугурації 44-го президента США органічно співпав із днем Мартіна Лютера Кінга, без мрії та дії якого не стала б можливою ні перша, ні друга перемога Обами.
В кампанію я потрапив за рекомендацією знайомих демократів, які, знаючи про мій досвід роботи на лівоцентристські партії в Україні, РФ та Канаді, забезпечили «парадний вхід» по прибутті в Атланту. Перше відчуття – шок і розчарування. Які цікаві люди, а робити в Джорджиї – нічого. Штат червоний і баста. Та швидко стало зрозуміло, що розташування для праці просто ідеальне – оскільки на північ і на південь розташувалися Флорида та Північна Кароліна – 1-ий та 3-ій за значенням штати, позитивний результат в яких за умов успіху в Огайо практично гарантував друге президентсво Обами.В процесі кампанії довелось бути задіяним в штабах демократів трьох штатів, в основному – в польовій роботі.
        Ділюсь замальовками:
— В Джорджії, наприклад, величезне приміщення штабу було розділене функціонально: кімнати для телефонної агітації; загальна гостьова, кухня, кілька підсобок та кімнати, де люди можуть вводити дані в систему Vote Builder (описання якої вимагає окремої статті) та частина приміщення з кабінетами менеджера кампанії і фінансиста й кімнатою для нарад. В цю частину могли безперешкодно заходити лише кілька людей. Решта простору була радше схожа на клуб, і попри тягучу хаотичність, притаманну півдню, якимось дивом завдання, що надходили з Чікаго виконувались і цілі досягалися.
— В Північній Кароліні були десятки польових штабів. В одному з них сподобалась наявність детальних роздруківок мікрорайонів міста Шарлотт, де можна було чітко відображати дислокацію волонтерів та результати обходів від дверей до дверей. Дані кожного з обходів оперативно вводились у загальну базу даних Vote Builder.
 Повсюди в цьому штабі висіли плакати с месиджами кампанії: «FORWARD» (Вперед!) «stronger EDUCATION stronger ECONOMY»(сильніша освіта – сильніша економіка), «Medicare. No vouchers» (Медікер. Ні ваучерам), «Middle class first» (Пріорітет середньому класу), «FIGHTING FOR US»(Боримось за вас, «NOT BACK» (не відступимось), «FIRED UP»(“давай-давай”), «WE'VE GOT HIS BACK» (ми – його тил) і один з моїх улюблених – “Re-BARACK!” А ще — прапор Мексики і «OPPORTUNIDAD» поряд з «OPPORTUNITY», що означає можливість для іспаномовного населення, а саме – шанс їх дітей стати повноцінними громадянами.
Запам'ятався величезний чистий плакат для волонтерів при виході зі штабу, де кожен міг засвідчити підписом своє місце в історії.
— У Джексонвілі – одному з найбільших за площею міст не лише Флориди, польовий штаб видався мені дуже цікавим своїми людьми. Менеджер кампанії – харизматичний чорний хлопець з модельного бізнесу. Білsьшість активістів – білі та латиноамериканські 18-22 річні дівчата, що ходили від дверей до дверей, штаби часто приходили й літні люди, що блискуче виконували завдання, що вимагали телефонного контакту.
До речі, всі момени, що заважають швидкому та ефективному обдзвону виборців зведено на нівець.Комп’ютер з’єднує Вас автоматично лише в момент “підняття слухавки”. На екрані ж бачиш ім’я/імена, вік, стать та очікувану схильність респондента до певного політика, що кодується приблизно так:
  1. двома руками за Обаму;

  2. схиляюсь до Обами;

  3. не визначився;

  4. схиляюсь до Ромні;

  5. тільки за Ромні!


Стратегія обдзвону динамічно змінювалася в процесі кампанії, все більше звужуючись на мобілізації прихильників. Робота “телефонних банків організовувалась так, що прихильники Обами у всіх штатах, де був зрозумілий фаворит, телефонували виборцям невизначених районів невизначених штатів, що дозволило ефективно інформувати, переконувати та мобілізовувати громадян.
В кампанії демократів «поле» та соціальні медіа стали найважливішими напрямками. Cекрет ефективноcті полягалв в гіперконцентрації ресурсів кампанії не просто на battleground або swing states, але на окремих районах (сounties) на основі вибору мешканців котрих визначається, як проголосує представник у колегії виборців, від кожного з яких – 1 голос колегії виборщиків, адже вирішити долю виборів у невизначеному штаті (напр. В Пн. Кароліні чи Флориді) та в США в цілому могли кілька окремих swing counties, населенням в кілька дясятків тисяч виборців, якщо баланс сил в штаті рівний.
 
Прикметно, що підвезення виборців до дільниць – нормальна, і навіть почесна практика. Структура американських міст, що характеризується словом sprawl – розповзання, робить людей надзвичайно залежними від автомобіля. Старенькі, що вже не можуть керувати, стають в’язнями у власних будинках, оскільки жоден громадський транспорт не може ефективно обслуговувати нескінченні передмістя, вулиці яких схожі на візерунок слідів жука-короїда. Мені пощастило допомагати літній арабській парі здійснити своє волевиявлення, за що останні дуже дякували. Взагалі, вдячність людей дуже мотивує. В кожному зі штабів чотирьох країн, в яких мені довелось побувати, я зустрічав привітних і працьовитих волонтерів та компетентих (попри дещо «вахлакуватий» вигляд) менеджерів.
       В кампанії Обами фішкою польової роботи була непередбачуваність кожного дня, адже в будь-який штаб могли прийти Мішель чи Барак, і, пригостивши піццою, працювати пару годин пліч-о-пліч з волонтерами.
Остаточні результати я спостерігав у вестибюлі Рокфеллер центру, а перемогу святкував з людьми та Тайсмс Сквер. Мені здалось, що чимало людей відчули полегшення. І не лише в США.
     А вже за 3 дні вже повним ходом обговорювали пройдешні виборами за колегами, що зібралися на 45-й річній світовій конференції Міжнародної Асоціації Політичних Консультантів у Нью-Йорку, з 8 по 11 листопада 2012 року, де ми з Веронікою Круглашовою були присутні в якості перших в історії українців на IAPC. Мені навіть довелось презентувати доповідь по Україні.В останній день конференції IAPC було презентовано результати репрезентативного опитування громадян 27 країн світу, основним запитанням якого було: «кого б ви підтримали, якби Вашими кандидатами були Обама та Ромні». Прикметно, що Ромні переміг би лише у Пакістані.
 
Нижче коротко опишу висновки з IAPC
Форбс і його список
Все розчарування великого бізнесу у поразці Ромні яскраво проявилося у сповненому болю виступі Форбса на IAPC.Останній по поличках розклав причини перемоги Обами, одна з яких – те, що Ромні дав опонентам можливість визначати його імідж.І, оскільки на думку Форбса, Обама не міг перемогти, як інкумбент за такої слабкої економіки, команда Президента спозиціонувала Ромні, як кандидата 1% американців.Тоді як Обама осідлав Середній Клас.Команді Обами також вдалося визначити Міта Ромні, як такого, що веде війну проти жінок, оскільки заборона абортів була інтерпретована як позбавлення жінок контролю над власним тілом.
 
Демографія – це доля.
Втомлені Matt Rhodes та Jim Messina – менеджери кампаній Ромні та Обами, висловили думку, що вирішує демографія.Майже 79% зі зростаючої кількості іспаномовних американців підтримали Обаму, який обіцяв oportunidad – перспективу отримання громадянства для мільйонів дітей нелегальних мігрантів.Цей месидж звучав.
 
Така підтримка демократів іспаномовним населенням становить загрозу Республіканскій партії.Найбільший кошмар для старої великої партії – перспектива стати “ворогами” іспаномовних в їх очах, як стали вони “ворогами” афро-американців в 1960-х.
 
Дана перемога демократів може визначити їх домінування на роки, і сама структура американської політики зміниться.
 
Ще одним трендом став запит на нову центристську силу, та насамперед – на діалог, адже практично кожен американець визнає, що поляризація кампаній набула руйнівного характеру.Одна з доповідачів на IAPCзачитувала листи дітей, обурених тим, як політики звинувачують одне одного в брехні та сваряться, як в пісочниці.Але люди в аудиторії знали, що ці листи – нам, політичним консультантам.
 
Значну роль у мобілізації консервативних виборців проти Обами, а прогресивних – проти виборців Ромні відігравала віра, підкріплена прагматичними мірукваннями.Республіканці, що досить давно почали використовувати релігійну ідентичність для політичної мобілізації, прагнули донести, що голосування за Обаму не сумісне з християнством.
Слова політиків мають велике значення для американських виборців.І здатність мобілізуватися проти чогось дуже висока.Так, я зустрічав людей, що зі статусу невизначених стали активістами, як тільки став доступним запис розмови Ромні з банкірами, де останній сказав, що йому байдуже до 47% людей, що не платять податки.Іронія в тому, що більшість цих людей, особливо літніх, були його електоральною базою.Саме цю фразу Ромні процитувала мені літня вчителька зі штату Пн.Кароліна, що вирішила присвятити себе перемозі над Ромні.
 
Окремі консультанти відкривали нам з дружиною чимало тонких моментів.І те, як Білл Клінтон переступив через свою неприязнь до Обами, що в 2008 вів досить грубу боротьбу проти Хілларі; і те, наскільки тяжкою була кампанія Ромні.По-перше, сучасна структура медіа більше не дозволяє вести 2 різні кампанії – одну для праймеріз, одну – для загальних виборів. Неспівпадіння посилів будуть трактовані, як брехня чи відсустність переконань.
 
Ромні довелось перемагати не лише себе ай власних виборців. Програли обоє. Справжнього Ромні ми не побачили, зате радикальні консерватори часом виглядали моторошно, а зусиллями Аксельрода і Ко та їх власними, помірковані американці просто побоялися людей, що голосували за Ромні та стояли за ним.
 
Прикметно, що Обама двічі переміг без пропозиції чіткого образу бажаного майбутнього.Приховане ж ключове повідомлення могло б прозвучати у 2008 як “не так, як є”, а у 2012 – “не так, як було тоді”.Але саме життя доводило правоту кейнсіанства Обами: фінансова криза в 2008 та Сенді в 2012 переконали критично важливу для перемоги меншість у, вочевидь, більш безпечному виборі.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте